В Україні посилили відповідальність за жорстоке поводження з тваринами 1

В Україні посилили кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Хоч законодавство й раніше передбачало заборону знущання над тваринами, однак ці заборони не були так детально прописані, та й штрафи для порушників були переважно незначними. Тепер розміри штрафів зросли, а за деякі прояви жорстокості замість адміністративної передбачена вже кримінальна відповідальність.

Окрім того, заборонено пересувні цирки з тваринами, пересувні зоопарки, використання тварин у рекламі. Нагадаємо, законопроект №2351 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» Верховна Рада ухвалила ще 15 липня. Ним внесено понад 60 правок у законодавство щодо захисту тварин. У серпні закон підписав президент Володимир Зеленський, а 8 листопада закон вступив у дію.

Що таке жорстоке поводження з тваринами?

У законі прописано, що жорстоке поводження – це знущання над тваринами, яке спричиняє їхні муки, завдає їм фізичного страждання, а також нанесення тілесних ушкоджень, каліцтво або дії, що призвели до загибелі тварини. Під це визначення підпадає і хуліганське чи здійснене з корисливою метою нацьковування тварин одна на одну або на інших тварин, а також залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин. Жорстоким поводженням може вважатися навіть порушення правил транспортування тварини.

Що заборонено?

  • Пересувні цирки з тваринами, пересувні звіринці, пересувні зоопарки та пересувні виставки диких тварин;
  • Негуманне дресирування, дарування тварин як призи;
  • Використання тварин у рекламі розваг і закладів харчування; використання диких тварин для фотографування;
  • Залишати тварину без нагляду в автомобілі за температури +20°C або +5°C;
  • Залишати тварину прив’язаною у громадських місцях, поблизу зупинок, біля магазинів тощо;
  • Знущатися з тварин, цькувати та пропагувати жорстке поводження з ними;
  • Вбивство тварин для регулювання чисельності безпритульних тварин (дозволені лише гуманні методи: біостерилізація, влаштування у притулок тощо);
  • Побиття, травмування, отруєння тварин, цькування тварин на інших, використання тварин як мішені при стрільбі;
  • Розведення птиці для фуа-гри;
  • Жебракувати з тваринами, зокрема безпритульними;
  • Прив’язувати тварин до машин/мотоциклів та примушувати до бігу.​

Яке покарання за жорстоке поводження з тваринами?

За порушення правил утримання, як і раніше, загрожує адміністративна відповідальність. Але тепер штрафи зросли.

За знущання над тваринами без завдання тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, а також за залишення тварини напризволяще та інші порушення правил утримання та транспортування загрожує від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить приблизно від 3 до 5 тис. грн. Якщо аналогічні дії вчинені щодо двох і більше тварин або групою осіб, або особою, яку протягом року було оштрафовано за таке саме порушення, штраф становитиме від 5,1 тис. грн до 8,5 тис. грн або можливий адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Якщо собаку постійно тримають прив’язаною біля будинку, не можна, щоби довжина її прив’язі була меншою за 20 метрів. Для сторожових собак довжина прив’язі має бути понад 10 метрів. Незалежно від довжини прив’язі забороняється залишати тварину без можливості сховатися у приміщенні чи споруді, прив’язаною під дією прямого сонячного проміння при температурі повітря понад +20°С або нижче нуля.

Також не можна залишати собаку прив’язаною без нагляду у громадських місцях чи місцях скупчення людей, а також прив’язувати та примушувати бігти тварину за автомобілем чи мотоциклом.

У новому законі деякі порушення замість адміністративної тепер передбачають кримінальну відповідальність. Так, за знущання, які вчинені з особливою жорстокістю, або повторно, а також насильницькі дії щодо тварини, які спрямовані на задоволення статевої пристрасті, передбачено позбавлення волі на строк від 5 до 8 років із конфіскацією тварини.

Також у новій редакції закону введено поняття «каліцтво» та «тілесне ушкодження» тварини.

До слова, кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами тепер передбачена з 14 років, раніше вона починалася з 16 років.

Також забороняється замуровування тварин у підвальних приміщеннях.